Salı, Kasım 3

hayranıyız... şimdi ve daima mohsen namjoooooo!

sabah dolaşıyordum aranızda. erhan bey, çok tuhaf bir yerde (böceklerden, onların gözlerinden, o gözlerin dünyayı nasıl gördüklerinden şaşırarak bahsederken), bir şifre gibi, mohsen namjoo dinlediğini ve pek beğendiğini söyleyivermiş. onun söylediği her şeyi çok ciddiye aldığımdan, araştırdım. sabahtan beri de mohsen namjoo dinliyorum. hep de dinleyeceğim. seviyorum. keşke farsça bilseydim. ama bilmiyorsak bile bu aşık olmamıza engel değil. tahmin edebiliyoruz onu çünkü ve bahsettiği dünya, yaptığı müzik, hatta yasaklarla dolu hayatı bize çok yakın. ben erhan bey gibi cool değilim. yakanıza yapışırım, sırtınıza tık tık yaparım; "dinledin mi? dinledin mi, dedim!" "beğendin mi? çok güzel değil mi?"
aşağıda, ekşi sözlükten bir alıntı var. daha da aşağıda mohsen namjoo şarkı listesi (dinleyin lütfen, hak vereceksiniz), daha da aşağıda başka bir sitede, başka şarkılarını da dinleyebilir, hayatı hakkında azıcık daha bilgi edinebilirsiniz.

şikayetler bana, teşekkürler erhan beye!

"bambaşka bir adam mohsen namjoo, bambaşka bir ses, başka başka birçok ses...yaşadığımız zamanda her aklı başında insanda olması gereken delilik de var kendisinde. kendi sitesinde bulunan ''a note from mohsen namjoo'' adlı yazısından çevirmeye çalıştığım kadarıyla şöyle anlatmış kendisini;
mohsen namjoo'dan bir not; zordur birisi hakkında konuşmak, hele ki yanlış anlaşılmaya açıksa bu kişi ve modern iletişim araçları kolayca yayabiliyorsa bu yanlış anlaşılmaları. aslında öyle görünüyor ki kimse dinlemek istemiyor seni, sen kendi hakkında konuştuğunda. yine biz öğrendik ki ahalinin eserlerin hakkındaki görüşleri, senin kendi hakkında yaptığın yorumlardan daha değersiz değil.
kısa keseceğim bu yüzden. 1976 yılında torbate jam'de doğdum. 12 yaşımdan 18 yaşıma kadar nassrollah nasseh- pour'la klasik-geleneksel iran müziği söyleyişi üzerine çalıştım. yüksek eğitimime kabul edildiğim tahran üniversitesi'nde tiyatro ya da müzik alanında devam edebilirdim. 1 yıl müzik kursunu beklemek yerine tiyatro kursuna başlamaya karar verdim. 1 yıl sonunda müzik kursuna başlamaya hazır; öğrenmek, tecrübe etmek ve ilerlemek için heyecanlıydım. fakat tahmin ettiğim gibi yürümedi işler ve tahran üniversitesi'nin eğitim sistemi beni hayal kırıklığına uğrattı. başlangıçta müzik aşkımdan dolayı müzik okumaya karar vermiştim, sonunda müzik aşkım için müzik okumayı bırakmak zorunda kaldım.
her müzisyen gibi, hayalim profosyonel müzik sahasında yer almaktı. sonunda, felaket yıllarımın ardından , bundan sadece birkaç yıl öncesinde müzik benim tek işim haline geldi. eserlerim (100'den fazla) , müzikle olan 18 yıllık yolculuğumun sonuçları. müziklerin ve şiirlerin kaynağı uçsuz bucaksız iran kültürü ve tarihidir. bu ezgiler ve sözler, 400 yıldır çarpışan modernite ve geleneğin savaş alanı iran'dan bahseder ve iran kültüründe bulur anlamını.
ne vakit gülesim gelse toplumumdaki çelişkilere, blues müziğin gülen gamını ve söyleyişini kullanırım, harmanlayarak iran gamıyla ve söyleyişiyle.
sonra ne vakit bir ağlamak tuttursam, anlatmak istesem kederimi; iran söyleyiş tarzıyla blues a yol alırım ya da bir mülteci olarak bulurum kendimi ezberlenen şiirlerde.
(başlangıçta dediğim gibi zor iştir birisi hakkında konuşmak, dolayısıyla emin değilim size söylediklerimin, söylemem gerekenler olduğundan.)
(yolcuvincent)









sonra şuraya girin, oradaki muhteşem şarkıları da dinleyin.

8 yorum:

endiseliperi dedi ki...

hmmm... demek sevmediniz... yeni bir ses öğrendiğiniz için de mi mutlu olmadınız? tamam, sürekli dinlenmez, ama arada sırada dinlenir, değil mi? öyleyse bakın şöyle yapalım:

Adsız dedi ki...

çok sevdim,
çok...
:)

kurşunkalem dedi ki...

Ben de beğendim...

endiseliperi dedi ki...

hımmm... peki:)

müzi dedi ki...

olur mu hiç.. çok sevdim. hatta arada sayfana girip dinliyorum ben playlist'i. haklısın, yorum bırakmamak, bir eline sağlık dememek, çok ayıp. ama ne zamandır ben de, kendi yazılarıma bile yorum yazma isteği yok. o yüzdendi yorum bırakmayışım. kusura bakma.
:)

endiseliperi dedi ki...

cık... kusura bakmadım.

pembe topuklar dedi ki...

müzikler güzel... de sizden bi ricm var ben yeni blog açtımda nasıl müzik ekleyebilirimm

endiseliperi dedi ki...

pembe topuklar,
eskiden uzun uzun yazmıştım siteye nasıl müzik yükleneceğini. şimdi tekrar yüzmeye üşeniyorum. kusuruma bakmayın n'olur. ancak grooveshark sitesine girerseniz ve "make a widget" linkine tıklarsanız, ne yapmanız gerektiğinin çok açık olduğunu göreceksiniz.

sevgiler.