Çarşamba, Şubat 14


Irkçılık rüzgarından aklımız şaşarken, gündem aşka meyyal olduğundan kalbinizi titretelim, Lombrosso'yu bile geride bırakan, bir kafatası&karakter yazısı ile dev bir hizmette bulunalım, dedik.

Maksat sevgililer gününüzü kutlamak; bir aşırılık, bir abartılı duygu seli beklentisine karşı boşuna çırpınan nabzınıza uygun şerbet sunmak. Buyrun okuyun; sevgilinizin yüzünde göreceğiniz her ayrıntı müstakbel saadetinize kara bir gölge gibi düşebilir, amman dikkat!


Aşk Kitabı-Derleyen Gökhan Akçura,

Resimli Hayat, 19 Kasım 1938


AŞIK MISINIZ BAYAN?

(Fizyogonomik etüd)

Sizin fena halde tutulduğunuzun farkındayız. Tesadüf ettiğiniz bu genç hoşunuza gidiyor ve sizi bir hayli meşgul ediyor. Ona kalbinizi ve hayatınızın saadetini emanet etmek istiyorsunuz!

Fakat iyisi mi, onu bize de tanıtın da, çehresini beraberce tetkik edelim! Bu çehrenin size gayet sempatik göründüğü muhakkaktır. Fakat sırf kendi menfaatiniz namına, hislerinizin tesirinden biraz kurtulun da, bu sevgili çehreyi, "fizyogonomi" usullerine göre "bitaraflılıkla inceleyelim."

Bu genç erkeğin başı küçük mü? Şu halde zekasına katiyen güvenmeyin, bu her zaman değişen ve daha ziyade neşeye ehemmiyet veren bir insandır. Bilakis başı büyükse o zaman inatçı ve sert biri olduğu anlaşılır.

Bir şakaktan diğer şakağa geniş olan alınlar hafızasının ve zekasının yerinde, musikiye kabiliyetli olduğunu anlatır; darsa, böyle bir alnın sahibi tahlil kabiliyetine, derin ve orijinal fikirlere malikse de bu fikirleri gayet dağınıktır. Alnın yüksekliği zeka ve idealizmin derecesile mütenasiptir. Çok alçak alın materyalizme, inada, hiddete, fakat aynı zamanda iradeye delalet eder.

Lakaydi, zaaf ve ve ağırlık ince ve az kıllı kaşlardan belli olur; kalın ve koyu kaşlar canlılığı, mücadele zevkini ; fakat kaşlar bitişik oldu mu, kıskançlığından korkmalısınız.

Parlak ve canlı gözler zeka ve optinizmi aksettirir. Dönük gözler pasif ve hülyalı bir insana aittir. Çukur, küçük gözler, pekala diğer gözler gibi hassasiyet ve zeka gösterebilir... Bakışların düz, cesur ve berrak olması kafidir. Fakat yan tarafa dönen, sık sık kapanan veya yarı açık duran gözlerden korkun! Bu gözler, sizin o gözlerde hodkamlığı, fenalığı, riyayı okumanızdan korkuyor demektir.

Bir erkek için, burnun küçük olmaması tercih edilir; büyük ve meşhur insanların yüzde doksanı hatırı sayılır burunlara maliktirler. Diğer taraftan, faaliyet, samimiyet ve mertliğe delalet eden büyük ağız da, kadınlaşmış bir tabiatın, korkaklık ve riyanın (fakat aynı zamanda şefkat ve tatlılığın) timsali olan küçük ve yuvarlak ağıza müreccahtır.

İnce dudaklar soğuk, nefsine hakim, metodik ve bazen zalim bir insana aittir; kalın dudaklar iyi şehvete ve samimiyete delalet eder. Ağız kenarlarının inişi hüznü, gururu ve iddiayı ifade eder. Dudaklarını ısıran erkek her şeyden endişe eden ve başkalarını kıskanan insandır. Dudakları kuru olanlar ekseriya yalancılardır. Çok kırmızı dudaklar sıhhat, kuvvet ve cesareti temsil eder. Üstelik bu dudakların üzerinde küçük amudi çizgiler varsa bu genç gönüllüleri kaptırmaktan çekinmeyebilirsiniz.

Geniş dişlerden -bu dişler- sağlamsa- korkmayın: Bu canlılık... bazen hücum şeklinde tezahür eden bir canlılığa, hayatiyete delildir. Küçük dişler, ki ekseriya küçük ağızlarda bulunur, kadınlaşmış bir tabiatı gösterir ve üstelik buna bir de mahcubiyet ilave eder, uzun dişli olanlar pek de mücadeleden hoşlanmazlar. Fakat dişler bozuk ve gayrimuntazamsa, bilhassa bu gencin kulakları da biçimsizse, onun ailesi ve soyu hakkında derhal malumat alın, çünkü bu halin; ırsi bir dejeneransdan ileri gelmiş olması muhtemeldir.

Nihayet çıkık ve dört köşe bir çene iradeye, azme ve müteşebbisliğe, içeriye doğru kaçan çene ise zaafa, mahcubiyete ve korkuya alamettir.

Şimdi, sevgilinize bir maşuk gibi değil, müdekkik bir müşahit gibi bakın. Aşkın kör olduğunu söylerler. Siz fazla kör olmamaya çalışın!
:))))

10 yorum:

teyzenteyfik dedi ki...

Merhaba Peri,
cok eglenceli bir yaziymis. Ama bunu okuduktan sonra hangi asik sevdigine bakarken "burnu findik agzi kahve fincani" der ki?
yok, acimasizlik yapmissin bu yaziyi bugün okutarak :)
Askin Metafizigi`ni (Schopenhauer) okumus muydun? Hemen o kitabi getirdi aklima bu yazi.

Sevgiler, discide gecmis olsunlar..:)

Ali Kayhan dedi ki...

Çok sevdim bu fizyogonomik etüdü. Her kadın okumalı, Türk filmi hızıyla gözleri açılmalı.

- Ayrılmalıyız Muharrem, Endişeli Peri'yi okudum, ben sana artık bir maşuk gibi değil, müdekkik bir müşahit gibi bakıyorum.
- Höö?
- Reca ederim Muharrem, bu bahsi kapatalım.

Adsız dedi ki...

Ali Bey,

İzninizle ben de o diyaloğu öztürkçeleştireyim:

- N'ayrılmalıyız Berkecan, Kaygılı Peri'yi okudum, ben sana artık bir sevilgen gibi değil, inceleyici bir gözlemci gibi bakıyorum.
- Höö?
- Reca ederim Berkecan, bu konuyu kapatalım.

Adsız dedi ki...

Guzel insanlar olduguna inanmak istiyorum, bu icimi isitiyor. Suraciga benim gibi "Tik"layan digerleri, hepinize merhaba...

Guvenmek ve sevmek istiyorum, fiziksel ozellikleri ne olursa olsun! Kocami seviyorum... Yesil gozlerine hala hayranim... Derken sadece 9 yildir beraberiz dersem, o yesil gozlere daha cok seneler bakmak istedigimi de belirmeden gecemeyecegim.

Guzel manali gozlere derin derin bakmalar dilerim, hos sohbetler.

Muhabbetle.

Esen.

Adsız dedi ki...

http://www.youtube.com/watch?v=FFE_2dVIc0A&mode=related&search=

pink martini sevenlere...

Let's never falling in love...

Esen.

Adsız dedi ki...

Let's never STOP falling in love...diyor Pink Martini...

Bu arada sevgili ENDISELI PERI, Keske, Antalya olsaydi, guneyli, gunesli goc... Ne yazik, cok uzaktayiz, cok...

Adsız dedi ki...

Evrim,
Yok okumadım o kitabı. Dişçi randevusu berbattı. Çok canım yandı. Canım yandığı için de sinirliydim. Efendim benim dişlerim zayıf maalesef, sizin gibi dişimi fırçalayıp çıkamıyorum. Sonrasında diş ipi ile temizlemeli, daha sonra arayüz fırçası ile dişlerimin yan yüzlerinin yeterince temizlendiğinden emin olmalıyım. En sonunda bir gargara kullanmalı, onu ağzımda 5 dakika filan tuttuktan sonra tükürmeli ve en az yarım saat su bile içmemeliyim. Böyle yaparsam pırıl pırıl dişlerim olur ve çürümezler. Sevsinler. Ben küçükken süt içmemişim hiç. Berbat değil mi, insanın yiyip içtiklerinin bu denli önemli olması?

Hımm... bu yazı eğlenceli olsun demiştim. hatta bir de burçların en çok uyumlu olacakları aşk uyum tablosu koyayım, diyordum, işi o kadar da sulandırmayayım, dedim.:))

Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

ali ve metin bey
heh heh heee

işte ipliğinizin pazara çıktığı gündür bugün:P

sevgiler.

Adsız dedi ki...

Esen Hanım,
İyi olduğunuza seviniyorum, uzak olmanıza üzüldüm.

Yeşil, kahve farketmez, size nasıl baktığı önemli. Öyle:)
sevgiler.

Adsız dedi ki...

Daha sulandirin canim ne önemi var, bunca yapilandan sonra.
Bütün iyi özelliklerde bünyenizde toplanmismi nedir?Karsinizdaki nasil görüyor acaba kör degilse?Merak eder insan dimi ya,ama hic de emin olamaz.