Perşembe, Temmuz 12

bu yağmur başka yağmur...


Yağmur, ablamın kızı. Bebekliğini biliyorum. Şimdi 18'ini bitiriyor ve ben buna hala inanamıyorum. Şuna inananmak ise zor değil: Yağmur yıllardır istediği ve ilk tercihi olacak olan, ODTÜ Uluslararası İlişkiler'e büyük olasılıkla girecek. Çok başarılı, çok akıllı, çok zeki, çok hassas, çok yetenekli, çok düşünceli... Yağmur hep çok fazla biri. Ve hızla büyüyor, ben şaşkınlıklar içindeyim. Bu 18 yıl içinde o kadar çok şey olurken, Yağmurcuk da usul usul büyüdü demek ki. Vay be!
Yağmur, teyzesi olan bana soruyor: "ODTÜ İdari ve İktisadi Bilimler Akademisi içindeki Bölümler nasıl, nereyi önerirsin?" ya da TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) Üniversitesi'ne puanım tutuyor, burslu olarak orada da okuyabilirim, ne dersin?" diye. ODTÜ de mutlu olacağını düşünüyor. Ben iyice uzaklaşmışım, değişen sınav sistemine bile aklım basmadı. Ne diyeceğimi bilemedim doğrusu.
Bilgisi olan arkadaşlar varsa ve yazarlarsa çok sevinirim.
Teşekkür ederim. Sevgilerimle.
Not: Yukarıdaki fotoğrafı görürse büyük ihtimalle kızacak bana. Çünkü o çok güzel ve iddialı güzelliği farkedilmiyor bu fotoğrafta diye düşünecek. Oysa ben onun en dalgın olduğu zamanlardaki halini seviyorum.

21 yorum:

Adsız dedi ki...

Cevap acik: ODTU ODTU ODTU

Biraz fanatik bir cevap oldu ama daracik zamanda hic yazmadan gitmeyeyim istedim. Bolumler ile ilgili yorum yapmak icin sonra tekrar geleyim.

yasemin dedi ki...

endişeli peri ben uluslararası ilişkiler mezunuyum. odtü'ye girebilirdim ama tercihlerim sadece istanbul'dandı yine de bölümden hiç emin değilim, 2. tercihim olmasına rağmen girdiğimi öğrendiğimde çok ağlamıştım, okurken de çok zorlandım, tembel olduğumdan. bunlar bana has durumlar tabii. ama odtü'de öğrencilik iyi bi şey. onur'dan, kuzenimden ve arkadaşlarımdan biliyorum.. yağmur neden uluslararası ilişkiler okumak istediğini biliyor mu? gerçi akıllı bir kızmış biliyordur muhakkak. ben öyle değildim, ev baskısından kaçamadığımdan nasılsa kazanamam diye yazmıştım :/ asıl istediğim bölüm hemen altındaki tercihimdeydi. kahpe kader. neyse şimdi seçimi sınavdan sonra yapıyorlar, bu daha iyi.

yağmur mezunların neler yaptığını biliyor mu, bunlar ilerde yapmak istediklerine uyar mı? gerçi her şey bölüme ve diplomaya da bağlı değil ki yapabilir yine her istediğini. benim çok ilgimi çeken birkaç ders olmuştu, çok iyi hocalarım da. ya bir araba dolusu şey yazdım, ne dediğim belli değil :) bana göre değildi o bölüm ama bilerek, isteyerek seçen biri için odtü zaten iyi, bölüm de eminim bana geldiğinden çok daha anlamlı olacaktır. önemli bi seçim yapacak, kendisini en mutlu edecek yeri seçmesini diliyorum. isterse bana mail atsın sormak istediği bi şeyler olursa dersler ve bölüm hakkinda belki biraz fikir verebilirim ya da mezun olunca yaptığım işten ve arkadaşlarımın yaptıklarından örnekler...

Adsız dedi ki...

Merhaba sevgili Peri,
Öncelikle sormak isterim; niye uluslararası ilişkiler?? Kuşkusuz bu sorunun cevabı istediği için.. Ama merakım niçin istediği, ilk akla gelen olasılık diplomat olma isteği.. Peki niçin hukuk değil? sorusu akla geliyor.. Daha çok kapı açmaz mı ve daha kuvvetli bir formasyon vermez mi? Aynı zamanda uluslararası ilişkiler okuma amacını da karşılamaz mı?? (Bir hukuk fakültesi öğretim üyesi olarak yazıyorum bu arada..)
Çok istiyorsa çift anadal yapabilir.. Benim pek çok öğrencim çift anadal yapıyor.. (Universiteleri araştırması gerek bu konuda, her Universitenin farklı kuralları var.. Bir de çok zor diye düşünmeyin, genelde çift anadal yapan hukuk fakültesi öğrencilerinin ortalamaları daha yüksek oluyor, hukuk fakültesi derslerine göre diğer derslerden her zaman daha yüksek not alıp, ortalamalarını yükseltiyorlar..)
İktisadi ve İdari Bilimler artık eskisi kadar çok tercih edilmiyor , ayrıca uluslararası ilişkilerden fazlasıyla farklı bir bölüm değil mi?? (Sonrasında sıyrılmak daha zor gibi geliyor, bizim zamanımıza göre artık daha fazla Üniversite mezunu ve daha fazla rekabet var, hukuk daha tercih ediliyor öğrenciler arasında, eskisi ile durum çok farklı)
Üniversite konusunda şunu öneririm, özellikle vakıf üniversiteleri ve hatta bunu örnek alan bazı devlet üniversiteleri tanıtım toplantıları yaparak, bölümlerini tanıtıyorlar ve bazı günlerde gidip o bölümün hocaları ile konuşma, okulu gezme, kafanızdaki soruları sorma fırsatınız oluyor.. Bence Universitelerin web sitelerinden bu günleri öğrenip o tanıtım toplantılarına katılabilir.. Istanbul düşünmüyor mu bu arada?? Vakıf Universitelerinde burslu okuyabilir ve bazıları gerçekten çok iyi.. TOBB hakkında olumlu şeyler duymakla birlikte, her bölüm her Üniversitede aynı değildir, hocalarına bakmak gerek.. Bu noktada prof. ünvanları da çok yanıltıcı olabilir.. Gidip görmek, orada okuyan öğrencilerle mümkünse görüşmek (yaz okulları vardır çoğu üniversitede şu sırada)gibi bazı önerilerde bulunabilirim..
Sevgilerimle,
Asuman

Elif Derviş dedi ki...

Yağmur'u ODTÜ'ye bekliyoruz :) Hem belki sen de onunla gelirsin okulu dolaşmaya Peri!! :P

Çok çıkarcı gördüm kendimi hihihihi :))

Şaka bir yana, ben Hacettepe mezunuyum ve okulumu (daha çok bölümümü aslında) hep çok sevdim, hala da severim... ama ODTÜ'de hoca olduktan sonra ODTÜ'yü daha çok sevdim sanki... tabii ki sonuçta bir "okul" ve belli bir "sistemi" var kendine göre...yani öğrencilerin hayalini kurduğu gibi (örnek:kardeşim) sadece sosyal aktiviteden ibaret değil..ama imkanları çok güzel, konserleri muhteşem, öğrencileri pırıl pırıl, hocaları (istisnalar ve kaide kuralı burada da geçerli) güzel, birikimli, donanımlı, kampüsü muhhhteşem... Ankara'nın en yeşil yerlerinden biri herhalde ve hele ki akşam/gece ODTÜ'deyseniz, bi de bahar gelmişse, yazlık bir mekanda gibi hissedersiniz kendinizi... ay ben özlemişim okulu galiba :)

Yağmur'a şimdiden kolay gelsin. (Çünkü tüm bu güzelliklerinin yanında oldukça zor ve öğrencisini zorlayan bir okuldur ODTÜ :D)
Sevgiler.

Öykücü dedi ki...

Annem ve babam İİB mezunu.Babam burada doktora bile yapmış.Her zaman der ki bir iktisatçı çöpçü de olabilir başbakan da,tamamen kendi yeteneğine kalmış.

Bir kadın için zor bence.Annem beş yıl kadar çalışıp ayrılmak zorunda kalmış.Evlenince başka şehre taşınmış çünkü.Ve bu yeni yerde iş bulamamış, o zamanlar 12 Eylül filan dönemi aynı zamanda.

Bu açıdan hukuk okumak bana da daha anlamlı geliyor.İş sahası daha geniş gibi.En azından başkasının yanında çalışmak istemediğinde bir kaç arkadaşıyla kendi bürosunu falan kurabilir.Ya da bir bankanın ya da bir şirketin avukatı olabilir..Devlet kimi zaman sözleşmeli avukat alıyor vs (sen daha iyi bilirsin ya Peri)

Uluslararası ilişkilerde ise diplomat olmak sanıldığı kadar kolay değil diye duymuştum.Bu konuyu araştırsın bence.Bir de öyle devamlı seyahat halinde bir yaşam istiyor mu Yağmur?

Okulu bitirip de evde oturmak zorunda kalmasın.Hayat şartları belli olmaz tabi ama "çalışmak isteyip" de iş bulamamak ya da şartlar yüzünden çalışamamak zor bir şey.

Sevgiler.

Talisman dedi ki...

ODTÜ bence.
Bölüm ne olursa olsun ODTÜ de yaşamak insanı çok değiştirir, şekillendirir. Büyütür. İyidir ODTÜ. İyi gelir insana.
Sevgiler.

Nakhar dedi ki...

bence kimsenin akıl hocalığı yapmasına gerek bile yok :)

odtü ye girebilecek puana sahip, girsin efendim... her yiğidin harcı değil derler... uluslararası ilişkileri odtü de okumak... diğer alternatif olan üniv. nin ismini ne duydum ne de gördüm.. hiç düşünmesin bile... sonuç itibariyle odtüde okuyorum dese bile iş bulur :)

hem anlayamadım... şimdi bazı ebeveynler çocukları öyle bir yetiştiriyorlar ki çocuğun en ufak bir başarısızlığında diktiği bütün kaleleri yıkılıyor...

üniversite liseye benzemez derim ben... bireysel özgürlüğünüzü hissedersiniz.. ve hafiften ayarı kaçırırsanız bir daha toparlayabilmeniz için 1 sene sonrasını beklemeniz gerekir...

bunu da dipnot olarak düşmek istedim... :)

Adsız dedi ki...

Çok yazdım ama, bir şeyler daha eklemek istiyorum.. Üniversitelerde sistem ve kalite son 5 senede çok çok değişti, en azından Istanbuldakiler için söyleyebilirim.. Hoca transferleri inanılmaz boyutta. Ayrıca artık sosyal açıdan da pek çok Üniversite eskiden sadece ODTÜ'nün, Boğaziçi'nin sağladığı imkanları ve sosyal yaşamı öğrencilerine sağlayabiliyor.. Kısacası Üniversite kadar okunacak bölümün de çok önemli olduğunu düşünüyorum.. Şimdiki nesil bize göre daha şanslı, seçenekler daha baştan onlara tanıtılıyor.. Bir de bir kaç bölüm arasında kararsız kalıyorsa; tüm Üniversitelerde o bölümlerin doluluk oranlarına yani tercih edilme oranlarına baksın, bazı bölümler Üniversite ayrımı olmaksızın %100 doluluk oranına sahip.. En azından fikir verir.. (İnternetten bulabilir)Önemli olan hangi bölümü, niçin istediğine karar verebilmesi ve o bölümün en iyi hangi Üniversitede olduğu.. X Üniversitenin her bölümü iyidir savının değiştiği kanaatindeyim.. (En azından Istanbul Üniversiteleri için- Ankara hakkında hukuk fakülteleri dışında gerçekten en ufak bir fikrim yok)
Kolaylıklar dilerim,
Asuman

tavsan dedi ki...

Hukuk okumasin ya; hukuk cok ezber degil mi? Hem bence aksine Uluslarasi Iliskiler'in is imkani daha fazla. Ama yine de Yasemin'e katiliyorum ben tamamen is imkani konusunda disaridan gazel okyorum su anda. TOBB'u duydum ben, yeni ve parali olmasindan dolayi imkanlari da guzel olabilir, ozellikle de iib ve muhendislik icin. Yine de universite kulturu diye bir sey var (her yeni gelen nesille evrilse de) ve ben ODTU mezunu olarak boyle bir kulture sahip cok da baska universiteler oldugunu dusunmuyorum (herhalde Bogazici haric). Her bolumun kendi kulturu farkli ve cok guzel bolumler olabilir baska universitelerde ama butun olarak dusundugumde ODTU derim baska birsey demem.

Adsız dedi ki...

Hukuğun ezberle uzaktan yakından ilgisi yoktur, analitik düşünce gerektirir, hatta matematik kafası ister, muhakeme gerektirir. Ezberleyen adamdan hukukçu olmaz, okulu bitirebilse bile, meslek hayatında çözüme ulaşmayı bırakın, önüne gelen olaydaki hukuki problemi bile göremez.
İngilizce ve hatta yanında bir de Almanca bilen hukukçu hiç bir zaman işsiz kalmaz. Maaşı stajdan sonra 5 sene içinde yabancı dilini de kullandığı bir büroda çalışması halinde en az 4-5 bin doları bulur.. Ortaklık halini varın siz düşünün.. (Artık 70-80 kişilik bürolar var) Akademisyeni ise doktoradan sonra danışmanlık yaparak yine refah düzeyini yakalar..Her zaman akademisyen hukukçuya da piyasadan talep vardır..

Adsız dedi ki...

odtü'ye girebiliyorsa odtü tabii ki en iyisidir, çünkü: okul çok güzeldir, öğrenciler dört bir yandan gelmiştir, çoğu çalışkan olmanın yanında akıllıdır da, harika dostluklar bulacaktır orada; bilkent'e, hacettepe'ye, şehre çok yakındır ve etkileşim iyidir; çok büyük bir kampusu vardır, (içinde göl olan kaç okul var şu memlekette?), ankara'daki kampuslar istanbul'daki iki binayı yanyana koyup da kampus dedikleri yerlere benzemez; sosyal imkanları ve akademik imkanları çok iyidir; her okul için geçerli olan bir şey: yağmur şimdi nihai kararını vermiyor ki, ister yan dal okur, ister çift anadal yapar, ister bölüm değiştirir: odtü de bu imkanları fazlasıyla sunuyor (nereye gittiğimiz kadar nerelerden geçerek, nasıl gittiğimiz de önemli değil mi?); en önemlisi de: ankara'da öğrenci olmak insanın başına gelebilecek en güzel şeylerden biridir, bilmiyorum yağmur şimdi hangi şehirde yaşıyor ama ankara'da öğrenciliği yaşama imkanı varken umarım tepmez bunu... umarım en kadar şanslı olduğunun farkındadır.
son olarak, ben odtü'de okumadım ama çok istedim, çok! :)
eren.

endiseliperi dedi ki...

hepinize ne kadar teşekkür etsem, az. yağmur, bu öneriler doğrultusunda, doğru olduğuna inandığı kararı alacaktır. hangi kararı alırsa alsın başarılı, daha da önemlisi, mutlu olacağına inanıyorum.

tekrar tekrar teşekkürler. hepinize sevgiler.

mimarkemallisesi dedi ki...

odtü özel bir kurumdur. son yıllarda boynu bükük kuşkusuz. kamu üniversitesi olduğu için sıkıntılılar. odtü ne olursa olsun bölgenin bilimsel bilgi üreten özel kurumlarından biridir. uluslararası ilişkiler çok güzel bir bölüm. eskilerin söylemi ile hariciyeci olacaklar içindir. haricicileri genellikle ankara siyasal dan alırlar. uluslararası ilişkiler okunacak bir bölümdür.

Adsız dedi ki...

Odtü değil de Ankara'da okumadan önce ben derim gitsin Ankara'yı iyice bir görsün (eğer görmemişse). Sonuçta 4 sene geçirecek orada. Önce Odtü'yü seçip de sonradan canhıraş bir şekilde İstanbul'a dönen arkadaşlarım var. Daha da kötüsü boynu bükük bir şekilde Ankara'da kalanlar da var. İstanbul'dan inip Ankara'ya binmek, ne ata ne eşeğe benzer valla.

Adsız dedi ki...

sevgili peri kesinlikle ODTÜ! Kardeşim bu dönem mezun oldu oradan, eşim ise 6 sene calıstı. Her açıdan evet her açıdan öneririm... TOBB da gelecek vaadediyor ama ODTÜ bir gelenek aynı zamanda.

gezicini dedi ki...

hemen ODTU desem çabucak? ben ODTU Kamu Yönetimi mezunuyum, ilk tercihim ODTU Uluslararası İlişkiler idi. ODTU Uluslararası iyidir, güzeldir, okuması hem zor hem de pek keyiflidir. bazı seçmeli dersleri ortak alırdık da oradan bilirim. orada okuyanlar (sayıları azdır) kendilerini pek ayrıcalıklı görürler. şu anda İşletme ile Uluslararası aynı binadadır, yani daha yeni daha modern bir binada. öğrencisi azdır, dersleri ve hocaları klastır, mezuniyet sonrası diplomatlık iyidir, o olmasa da devlet/özel her yerde iyi iş bulurlar. gidip kampüse görmesini tavsiye ederim. ODTU tanıtım günleri var, oraya katılırsa bölüm ve hocalar gerekli bilgileri verir.
kararı hayırlı olsun diyeyim!
sevgiler
gorki

endiseliperi dedi ki...

bakalım yağmur neye karar verecek? ben de merakla bekliyorum. Ben ankara'da okudum, çok da severim. ankara da öğrenci olmak fena bir şey değildir. sonra istanbul'a gelip dilediği kadar sürünebilir:))
bir ara hukuku düşünmüştü ama önünde bolca kötü örnek var. bizim ailede 3 avukat var. ama o çok mantıklı biri, duygularını ve düşüncelerini dengeleyebiliyor, hukukçu olsa da iyi bir hukukçu olur. uluslararası ilişkiler okumak istiyorsa, illaki başarılı olacaktır. öyle kodlanmış biri:))

yani umarım, bütün dileğimiz bu.

teşekkür ederim.

mimarkemallisesi dedi ki...

ne güzel adı var çocuğun. benim oğlumun adı da deniz. yağmur olsun, güzellik olsun. yolun açık olsun.

miso dedi ki...

Pericim merhaba

ya ODTU ODTU ODTU tabii ki. Pardon, biliyorum çok iddialı oldu ama ciddi söylüyorum, TOBB'a giden ve çok mutsuz olan tanıdıklarım var. Ne olursa olsun, niyet ne kadar iyi olursa olsun henüz emekleme döneminde bir okul orası. Gelsin ODTU'ye, bak valla yardımcı olurum. Kimliğimizi Yağmur'a açık ederiz. This is a book falan yaparız.

marruu

endiseliperi dedi ki...

teşekkür ederim ankamiked, gerçekten güzel. deniz de güzel:)

sevgiler.

endiseliperi dedi ki...

misooooooooooooo,
hoşgeldin:) bu akşam konuştum ablamla. ODTÜ uluslararası ilişkiler ile ingilizce işletme arasında bocalıyormuş. ama uluslararası ilişkiler okuyup, işletme mastırı yapması daha doğru diye düşündük. yardım edersen ne kadar sevinirim anlatamam. hala çok küçük yahu ve ailesinden de ilk kez ayrılacak. bu aralar ankara'ya gidip yurt vs hakkında bilgi edinecekler, yurda kayıtta sorun yaşanır mı diye endişeleniyorlar.

teşekkür ederim. sevgilerimle.