Perşembe, Nisan 30

haberler

Haberleri NTV’de, Banu Güven’den dinliyorum. Diğer kanalların spikerlerinden de pek hoşlanmıyorum. Spikerlerin tarafsız ve yüz ifadelerinde minimalist olması belki görevlerinin icabındandır. Ama Banu Güven taraf tutar. Ses tonundan, bağlandığı konuklarına soruyu soruş biçiminden anlarsınız ne düşündüğünü. Öyle şeffaftır. Bazen, gözleri muzipçe ışıldar ve gülümsemesini tutmaya çalışır sanki biz ve o iki afacan arkadaşmışız gibi, siz de gülersiniz. Olgun spikerler gibi kavuşturmayı da bildiği kollarını hata yaptığında çocukça iki yanına bırakır, kendi hatasına o da şaşkınlıkla gülümser, canı sıkılmasın diye başını okşamak isteriz, boşver, devam et!

Banu Güven dün, Hikmet Sami Türk’le konuşurken ya da Genel Kurmay Başkanı’nın Ergenekon konusundaki komik, tuhaf açıklamalarını haber ederken en şeffaf halindeydi.
Hem güzel, hem akıllı. Mirgün nereye gitti, onu merak ediyorum yalnız.

13 yorum:

pommeler dedi ki...

bende banu hakkında aynı böle hissediyorum
hatta dün üstüne basa basa sizin içiniz rahat mı? sorusuna
şaşıranlara şaşırdım ben

tavsan dedi ki...

Dun bir onceki yazinin yorumlarini okurken ne kadar benzedigimizi dusunuyordum. Oysa bu yazi bana bazi konularda aksinin gecerli oldugunu soyluyor:)

2000li yillarin baslarinda Banu Guven'le Mirgun (soyadini hatirlayamadim) NTV'de gece 24 haberlerini sunarlarken sinir oluyorduk biz (ben ve sevgilim kocam) kendilerine. Gurkan Zengin de CNN Turk'te haberleri sunuyordu o zamanlar ve biz kesinlikle Gurkanciydik. Banu'yla Mirgun bazi konuklarina fazla yukaridan bakiyormus gibi geliyordu, asagaliyor, kucumsuyor vs.
Gurkan Zengin'se inanmadigi seyler soyleniyorsa sorulariyla ustune gidiyordu ama bir asagilamaya girmeden. ve hep konuklariyla konustuklarini daha anlasilir bir dile cevirmeye dikkat ediyordu.
Seffafligina bir diyecegim yok Banu Guven'in; ben sanirim kendisinin kisiligini ve yaklasimini sevmiyorum.

endiseliperi dedi ki...

pommeler, dünkü hali, sonra hrant dink öldürüldüğünde ve duruşmalarını haber ederken ki hali beni çok etkiler. seviyorum evet.

endiseliperi dedi ki...

ooo tavşan, yine benziyoruz aslında ama farkında değilsin sen:)

mirgün'le haber yaptığı zamanlarda ortamdaki gerginlik bana da bulaşırdı. ama bu da heyecanlı olurdu. o zaman düşkün değildim bunlara. hatta o sırada banu mu mirgün mü desen, banu'yu biraz daha hırslı bulur mirgün'ün pelteksi konuşmasının sevimliliğinde karar kılardım. ama ikisi de hoş, zeki ve evet biraz elitist çocuklardı.

ama şimdi banu biraz değişti. kazandığı deneyimi çok iyi değerlendirdi. bir kere haberlere çok hakim, metne çok hakim. elindeki metni, ara sıra emin olmak için göz gezdirmesi gerekirse kullanıyor. bu dediğim önemli, haberlere hakim. çok iyi hazırlanıyor. cümle kurarken bazen çok uzatıyor toparlayabilmek için ama olsun.

spikerler de insan şekerim, ya, banu insan gibi, diğerleri robotumsu ya da sınırı aşmış bir senlibenlilikte haber sunuyorlar. banu'nun gözleri doluyor, sesi titriyor ya da gülmesini tutuyor. bora pek sevmez banu'yu ama ben ona banu'nun mimiklerini işaret ediyorum. o da sevimli buluyordur artık.

çok da sahici buluyorum. bazen sevmediği biri ekrana geldiğinde ve kamera banu'ya döndüğünde, ekrana bakmıyor birkaç saniye. yani biz de sevmediğimiz birini görünce ya da kavga ettiğimizde gözlerimizi kaçırmaz mıyız. bu ayrıntılar çok hoşuma gidiyor.

sonra güzel yani. bütün spikerler güzel ama, onun ki ifade dolu bir güzellik. bora pek güzel bulmuyor, şaşıyorum.

evet, gürkan zengin'i ben de severdim. çok dürüst bir hali vardı. o da hakimdi konulara ve bir konuğu varsa ve bilgi alıyorsa bizimle birlikte o da öğrenmek ister gibi dinlerdi. bazıları konuk konuşurken sonraki habere dalar, biliyorsun.

bak, ben sana daha çok anlatırım, sen de seversin banu'yu ve ne kadar çok benzediğimizi anlarsın o zaman:))

sevgiler.

Eleştirel Günlük dedi ki...

Valla hic izlemedim kendilerini... Ama cekici bir hatun oldugu kesin... :-)

endiseliperi dedi ki...

a-a! nasıl izlemezsiniz? izleyin bugün. ya da en iyisi cuma günü izleyin, bakalım 1 mayıs haberlerini nasıl sunacak?haftasonları olmuyor. valla erkeklerin çekicilik anlayışları farklı çoğu kez ama ben çekici buluyorum. bilmem artık.

Adsız dedi ki...

mirgün'un soyadı cabas...

miso dedi ki...

Ya pericim,
Ne güzel bir kadındır bu Banu hanımefendi. Ya da bana öyle gelir. Televizyonda ne zaman rastgelsek, "ya ne güzel bir kadın bu, hem de karizmatik" derim, müdürüm gülümser. (Muhtemelen on bin kere filan söylemişimdir). Bir de içten içe çekinirim ben ondan hep. Sanki ufacık bir yanlış yapsam bile o kapkara gözleriyle bana bakıp, beni unufak edecekmiş gibi gelir. Fazla zeki gelir ya da. Ay ben iyiyim onsuz, ööyle TVden iyi iyi :)

marruu

Not: Pabuçlarına ve duruşuna bayılıyorum ama :))

tavsan dedi ki...

:) Tamam, madem oyle, bir firsat bulup yeni halini izlerim Banu Guven'in.
Cekicilik konusunda da benim koca renkli gozluleri cekici bulmuyor mesela (ki kendi gozleri cok guzel bir ela; boyle yesilli turunculu).

endiseliperi dedi ki...

aradan zaman geçince konuşmaya başlamak tuhaf oluyor:) hadi başlayayım.

miso, ben hiç korkmam ondan. hatta onu desteklemek, aferin demek, hata yaptığında saçını okşayıp, boşver canım, üzülme, demek gelir içimden. çook zeki bulmuyorum, ama çok çalışkan. pabuçlarıyla öyle duruşu da çok şeker gerçekten:)bana sanki yaşından büyük giyinmesi gerekmiş ufak kızları hatırlatıyor.

tavşan'cığım, e, senin gözlerin nasıl?:)

sevgiler hepinize.

Asortik Krep dedi ki...

Neden sevdiğimi yazdıklarından sonra anladım.. Evet, ben de seviyorum onu :)
Ben ağlarken de gördüm.. Duygulu ve çocuk ölümüyle ilgili bir haberdi..İyi spiker bence de..
Birde her spikerin güzel olduğunu düşünmüyorum :)

endiseliperi dedi ki...

Ooo asortik krep sizi görmek ne hoş, ne güzel bir sürpriz! eski bir dost gibi geliverdiniz, ki öylesiniz zaten.

google'da gördüm galiba ağladığı o haberi, belki d eizledim, pek net hatırlamıyorum. bence de iyi spiker, açık yürekli ve aktardığı siyasetin çirkin yüzü ona hiç bulaşmamış, dürüst ve ilkeli kalmış.

güzel spiker var ama robotumsu ve çizgi film gibi tek boyutlular sanki. ruh yok. bir de akşam ntv'nin spor haberlerini sunan kızı izliyordum, adını hatırlamıyoum şimdi. hoş bir strateji izliyor; makyaja ve güzel kıyafetlere pek yüz vermiyor, sanki doğası öyleymiş gibi olmasına rağmen. günahını almayayım şimdi gerçi. saçını at kuyruğu yapıp, dudaklarına bir parlatıcı sürüp, kamera ile hiç flört etmeden habere odaklanıyor. kendisi ve kadınların spor spikeri olmaz anlayışını yok etmek için iyi bir şey yapıyor.

sevgiler.

müzi dedi ki...

ben de Banu'yu tek geçerim. senin de dediğin gibi sevgili Peri, onun doğallığını, haberi bize "bugün bunlar bunlar oldu biliyor musun?" tarzında anlatışını çok seviyorum. ben bu kızı tanısam iyi arkadaş oluruz diye düşünürüm hep :). ekranın en güzel spikeri diye düşünüyorum çünkü sadece güzellik değil, ondan da önemlisi oturmuş bir çizgisi, kalitesi var.
Mirgün nereye gitti diye sormuşsun Periciğim... Mirgüncüğüm (pek bir severim Mirgüncüğüm'ü ve bu sevgim onun haber anlatımıyla değil de sıcak bakışlarıyla alakalıdır), Banu'yla yaptığı programdan sonra işin yönetim kısmına el atmıştı, şu an NTV haber koordinatörü. tek başına sunduğu bir program var.
ikisini de seviyorum çünkü ekranlardaki bayağılıkların içinde ikisi de içimi açıyor.