Cuma, Ekim 13


TEŞEKKÜR EDERİZ ORHAN PAMUK!
Sabah, sigara içmek için mutfakta olan Bora'ya "acil" ses tonumla seslendim. "Orhan Pamuk Nobel Edebiyat ödülü almış!"dedim kucağımdaki bilgisayar ekranındaki gazete haberini göstererek. Çok sevindik. Gurur duyduk. Bora, Nobel almanın aslında hiç önemli olmadığını; nice kötü yazarlara Nobel Edebiyat Ödülü verildiğini, söyledi, çok ama çok acil ve de bitmek tükenmek bilmeyen işlerinin başına dönerken. "Olsun!" dedim, "yine de ne kadar güzel!"
Biz... (Haşmet Babaoğlu ile Ayşe Özyılmazel; Nur Çintay ile Emre Aköz aşkı ve duruş ittifakı ile zerrece alakamız olmadan söylemek isterim ki bu, biz sözcüğünü:)) Bora ve ben çok severiz Orhan Pamuk'u. Eh, evet tonlarca spekülasyon yapılacaktır, cadı kazanları kaynatılacaktır. Murat Yetkin'in de dediği gibi Orhan Pamuk, Nobel alsa da iyi yazar, almasa da. Ve Bora'nın dediği gibi Nobel, önemli bile değil.
Konuyla ilgisi var diye okumanızı öneriyorum bugünkü Zaman Gazetesinde Etyen Mahçupyan'ın yazısını. Halis Milas'ın yazısından alıntı yapmış o da:
"İfade özgürlüğünü işlediği bu makalede Milas, yasakların bizzat yasaklayanın zararına olduğunu çarpıcı bir biçimde ortaya koymakta: “Sonuç olarak siz okuyucular benim bu konuda ne düşündüğümü hiçbir zaman öğrenemeyeceksiniz. Kapalı toplumlarda sık rastlanan bir durumdur bu. Hatta kapalı toplumun tanımı belki de budur: Herkesin ‘kabul edilebilir’, herkesin ‘hazmedilebilecek’ lafların dışında bir şey yazmadığı, konuşamadığı ve duymadığı bir toplum. Böyle bir çevrede ‘fazla’ farklı olanı öğrenemezsiniz. Ben kendimi yasalara ve yasaklara bakarak hizaya getirdikçe siz de genel ifade özgürlüğü kısıtlamaları çerçevesinde farklı düşüncelerden uzak kalacaksınız...”
Çok sevinçliyim. Duygularım çok taşkın... çok onur duyuyorum ülkemle filan. Dilimizi daha çok sevmeli, diye düşünüp, heyecanlanıyorum. Anlatamam ya, öyle yüce şeyler istiyorum ki... Unuttum Fransa oylamasını, AB'nin can sıkan frenlerini, Ali Bulaç'ın bugünkü yazısında vurguladığı Türkiye'nin 5 önemli asli gündemini filan...
Bora Benim Adım Kırmızı romanının İngilizcesini de okumuştu ve çeviri sorunlarından, çevirinin kitaba etkisinden bahsedeceği bir yazı yazacaktı. Keşke işleri bu kadar yoğun olmasa da yazsaymış; bugün yayınlardım.
Sizin de aslında sevindiğinizi biliyorum. İnsan ülkesini sevmeye ilkokulda başlar. Ülkesi için duyduğu heyecanın gür kaynağı oradadır. Bırakın şunu bunu, kendinizi hatırlayın ve sevinin.
Teşekkür ederim Orhan Pamuk.

36 yorum:

asliberry dedi ki...

Ben de çok mutluyum, çok sevinçliyim.
Hem de henüz hiç bir romanını okumamış olmama rağmen sevinçliyim.
Şimdiye dek romanlarını sevdiklerime hediye ettim hep. Hatta ilk sevgilime KARA KİTAP'ı almıştım. Neden bilmiyorum O'nu okumaya daha sıra gelmedi. Sanırım 40 yaşındayken okuyacağım. Tüm bu tartışmalar sona erdikten sonra.

asliberry dedi ki...

Bir de nedense popüler olana uyuzluğum var. Belki bu nedenle eskimesini bekliyorum kitapların.

asliberry dedi ki...

Bu arada ayın dokuzundan beri dokuz doğuruyorum. Aslında çok gün geçmedi ama sen bilgisayara bakmıyorsan evde değilsindir, o zaman tatilde falan değilsen sorun vardır, ha evdeysen de bilgisayarı açmıyorsan gene sorun vardır, acaba bilgisayar mı bozuldu gibi endişelere kapıldım, bu sabah işe gelirken arayayım artık, dayanamayacağın diyordum, bugün seni burada bulunca çok sevindim, rahatladım, keyifle kahvemi içtim, her şey yoluna girdi.

asliberry dedi ki...

Yasemin'in de çok hoş bir yazısı var bu konuda, gene sürprizler girmiş hayatına. Kaçırma.

Adsız dedi ki...

Size inanamıyorum!
Şu ortamda en azından çoşkulu!düşüncelerinizi gizli tutabilirdiniz!
Bu mutluluğunuzu!sadece Bora ile paylaşabilirdiniz!
Çok ilginç,gerçekten çok ilginç.Bi okadarda üzücü.Ve çok yazık.

teyzenteyfik dedi ki...

Ben de cok mutluyum..

tek tek kitaplarindaki kahramanlar geliyor dünden beri aklima. Özellikle Rüya(Kara Kitap`tan) Sanki onlarin hepsi birlikte gidip, ödülü alacakmis gibime geliyor...

Mutluluktan heralde, böyle abuk bir fikir icindeyim:)

insan dedi ki...

Keşke Pamuk'un bu ödülü alması salt edebiyat başarısı olarak görülebilseydi de biz de Nobel'in 2006'da Türk Edebiyatı'nın eline verilmesinin coşkusunu yutkunmadan yaşayabilseydik.

Kedilerle ilgili bir ufak mevzuda Bekir Bey sizin adınızı (nickinizi) anınca ziyarette bulunmak istedim.

Selamlar,

Adsız dedi ki...

Sanırım ya herkes dalga geçiyor ve ben anlamıyorum.Yada bu çoşkulu!haberinize katıldıkları için herkes çıldırmış olmalı.

ben Devrim,ilk yorum da bendendi.
Ama sanırım son yorumum olacak.
Eğer tüm bunlar sizin ince zekanızla yaptığınız bir hiciv,ince bir protesto değilse şimdiye kadar sizi okumaktan da üzüntü duycam,bu blogda harcadığım vakte yazıklar olsun diyecegim.

Adsız dedi ki...

Devrim Bey/Hanım,
Ödül, Orhan Pamuk'a, edebiyatçı kimliği göz önüne alınarak verildi. Bundan hiç kuşku duymuyorum. Orhan Pamuk, Türk edebiyatının en yetkin, özel temsilcilerinden biridir. Türk edebiyatının kıymetini gösterdiği için evet, coşkuluyum. Hiciv yapmıyorum. Kitaplarını okumanızı gerçekten öneririm.

Onun siyasi görüşlerini yargılayabilirsiniz elbet. Ben, fikirlerin özgürce tartışılması, yüzleşilmesi taraftarıyım. Ancak öfkeyle, şiddetle, linçle susturulmanın taraftarı değilim. Kardeşliğin farklı fikirlere saygıdan, sağduyulu ve önyargısız yaklaşımdan doğacağına inanırım.

Bu blogun, önceki ziyaretlerinizden de anlayacağınız üzere siyasi görüşlerin paylaşıldığı bir alan olmamasına azami özen gösterildi. Siyasi görüşlerinizi ve tavrınızı sunacağınız onlarca blog bulabilirsiniz. Misafirim olup fikrinizi söyleyebilirsiniz ama benim duygularımı ifade etmeme engel olma girişiminizi esfle karşılarım. Benim sevincimi kırmaya hakkınız yok. Eğer Orhan Pamuk'u okuduysanız -ki öneriririm-edebiyatçılığı hakkında konuşabilirdik.

önceki ziyaretlerinizden haberim olmadı. Yokluğunuzdan da haberim olmayabilir ve bunu dert etmem.

Adsız dedi ki...

Ermeni soykırımı yasa tasarısının onaylanması ve Orhan Pamukun bu ödülü alması arasında ki eş zamanlamanın da farkındasınız değilmi?
BU ödül onurlandırmak değildir endişeliperi,Türkiyeyi,Türklüğü Aşagılamaktır.Keşke bunun farkına varabilseydiniz ve keşke bunun için de endişelenebilseydiniz.
Devrim gitti.
Bir daha asla gelmeyecek.

Adsız dedi ki...

Aslı merhaba,

Orhan Pamuk gerçekten iyi bir romancı. Siyasi fikirlerini ifade etmeden önce de, kendi halkla ilişkilerini yapan yazar sıfatıyla eleştri alıyordu. Bunlar önemli değil. Kara Kitap'ı hele şiddetle öneririm. Benin Adım Kırmızı'nın kurgusu muheteşemdir. Sessiz Ev'i ve Kar'ı çok seveceğini biliyorum. İstanbul, Hatıralar ve Şahir'i de okuyabilirsin.

Sen 40 yaşına gelinceye kadar bu ülkeye ne olur, bilmem. Heves kalır mı insanda? Taze sevinç bırakırlar mı? Zaten hep yaptığım gibi susmak mı gerekir? Bakmak bile istemiyorum, Aslı. Ben bahçeli evimi istiyorum. Önünde dağ olsun, deniz olsun, ağaç olsun. İnsan olmasın. Olmasın valla Aslı. Asabım bozuldu yaa.

Öpüyorum hoşçakal.

Adsız dedi ki...

insan,
Evet, keşke öyle olsaydı, edebiyatçılığı ile değerlendirilseydi Orhan Pamuk. Ama hangi büyük edebiyatçısını onurlandırmış ki bu ülke?!

hoşçakalın.

Adsız dedi ki...

evrim'ciğim:))
Hiç de abuk sabuk değil. Ne güzel hayal etmişsin. Kitap karakterleri yargılanıyor da ödül almaya neden gitmesinler?

sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

Devrim Bey/Hanım,
Evet evet farkındayım. Korkarım sizin hoşunuza gitmeyecek daha bir sürü fikrim var.

Sizde de benim hiç hoşuma gitmeyecek fikirler olduğuna eminim.

Ama buradaydınız ve mutluydunuz, değil mi? Birbirimizde seveceğimiz şeyler olduğunu hissetmiştiniz? Bu nedenle vakit harcamıştınız burada. Sizde de benim seveceğim şeyler olduğuna eminim. Ben bu sevgiye daha çok güveniyor ve insanlığın iyiliği için bu sevgiye, anlayışa bel bağlıyorum.

İsterseniz hiç ama hiç gelmeyin bir daha. Kimsiniz, nerdesiniz bilmiyorum. Benim, varlığından şimdi haberimin olduğu o anlayış ve sevgi dolu vakitlerin hatırına lütfen bana küsmeyin.

yuvakuran dedi ki...

http://www.columbia.edu/cu/news/06/10/pamuk061012.html

http://itsnt166.iowa.uiowa.edu/uns-archives/2006/october/101206pamuk-nobel.html


ilk defa bir Nobel odulu almisiz

odulun keyfini cikaralim

elalem simdiden sahipleniyor

Robert Kolej, ITU, Istanbul universitesi daha beklesinler !!

asliberry dedi ki...

Ya kalır, neden kalmasın insanda heves, Endişeli Peri, herkes istediğini düşünmekte özgürdür.
Neden bozuyorsun moralini? Mehmet’te Devrim kadar hiddetli, daha pek çok insan hiddetli.
Mehmet; “Hangi milli duygularla seviniyorsun ki sen? Bu adam milletini sattığı için o ödülü aldı.” dedi.
Bora’nın nice kötü yazar Nobel ödülü almıştır tespitini Mehmet’te yaptı.
Hatta işi abartıp Nobel’in bu sene AntiTürkçü bir hareket olarak verildiğini söyledi.

Ben dediğim gibi hiçbir kitabını okumadığım için yazarlığı hakkında bir şey söyleyemiyorum.

Ben insanlar arasında ayrılık yaratan, çatışmalara neden olan her tür tanımdan tiksinen bir insan olarak, milliyet, din v.b. duygulardan uzak tutuyorum dünyamı.

Milli duygularla da sevinmiyorum, bu topraklardan beslenmiş birinin, bildiğim dilde yazdıklarının çevrilmesiyle tüm dünyada okunması, değer bulması, ödüllendirilmesi sevindiriyor beni. Çünkü bu toprakları tüm zenginliğiyle seviyorum, bu topraklardan gelmiş geçmiş, kökeni ne olursa olsun, tüm insanlarıyla seviyorum.

Keşke Bora ile Londra’ya taşınsanız, Bora’nın çok iyi bir çevirmen olduğunu söylemiştin. Bora orada Türk yazarlarının romanlarını çevirse ve tüm dünyaya tanıtsa, bu toprakların aldığı ödüller çoğalsa.

Üzme sakın kendini olur mu? Her şey oluyor bu dünyada. Sakın kendini üzme.

Seni çok seviyorum.

teyzenteyfik dedi ki...

Hey, hic sinirlenme(sinir sonra üzüntü de yapiyo, ben kendimden biliyom) sakin endiseli peri.

Üzülecek yeterince sey var memleketimizde. firsat gecmisken, sevinecek bisey cikmisken, onun tadini cikaralim.

Lütfen...

Cok cok sevgiler...

Adsız dedi ki...

İyi bir romancı,memleketini 'satabilir' mi?Satar kime ne zararı var?İlk satan o değil zaten son da olmayacak mı diyorsunuz?Memleketini sattı ama ödül aldı hadi ayakta alkışlayalım mı diyorsunuz?Zamanında soy sop mevzuları sorulduğunda sayın yazarımıza evet ben türküm diyememiş türk kimliğim var diyebilmiştir.Sevgili peri siz ben türküm diyebiliyor musunuz?Yoksa sizde sadece türk kimliğim var diyenlerden misiniz?''Memleket satmış olabilir yine de iyi bir romancı!''demek ne kadar normal:( Saygılarımla...Vecihe

anyone dedi ki...

bu habere mutlu olan az sayıda kişiden birini daha görmek güzel.

belki de ülke olarak haketmiyorduk bu ödülü, ne bileyim 50 yıl sonra falan.

Adsız dedi ki...

Orhan Pamuk iyi bir yazarmı bilmiyorum.Dolayısıyla Nobeli hakkettimi bu konuda da bir fikrim yok.Gördüğüm şu ki kendini sabote etti. geçen sene tam da Nobel arifesinde bir milyon Ermeni otuzbin Kürt v.s. dedi. Sonra da yok öyle demek istemedim falan filan açıklamaları yaptı.Bu konudaki söylemini içerik olarak tartışmıyorum. İnsanlar bazen doğruları veya yanlışları çıkarları için kullanıyorlar. Orhan Pamuk'ta bunu yaptı. Bu konularda madem bu kadar duyarlı çok gerilere gitmesine gerek yok. Orhan Pamuk'un ağzından henüz Amerikanın Irakta yaptıklarıyla ilgili bir şey duymadım. Veya başka bir soykırım lafı. Belki edebiyatçılığı Nobeli hakettiriyordur ama o bunun farkında değil. Farkında olsaydı Bora'nın dediği gibi Nobel almanın hiçte önemli olmadığınında farkında olur, ona göre davranırdı. Ben Orhan Pamuk'a sadece bu şekilde davranarak insanların kendisini tartışmaya başlamasına vesile olduğu için teşekkür ediyorum. Bu tartışma doğru insanı yanlış insandan ayırmaya çok yarayacak...

Adsız dedi ki...

Ben de sevindim. Bir kisisel basaridir. Okmadim ama edebi elestri kapasitesine saygi duydugum degisik felsefi noktalardaki bircok insanda olumlu seyler duydum. Hayrani oldugum bir Yahudi yazar/dusunur dun tebrik mesaji yolladiginda kendisine "senin kazanman beni cok daha sevindirirdi Israel" dedim. Cunki onunla paylastigim degerler Pamuk ile oldugundan cok fazla idi.

Onun bireysel basarisindan ne Turk olarak ne insan olarak, demokrat, liberal, Musluman hicbir kimligimle "gurur duymak" icin bir sebep bulamiyorum. Literati olsa idim belki bir sebep bulurdum. Bu bir milletin kollektif basarisi filan degilki. Yakinlarda olen Mahfouz(?) un odulunun ve ondan gelen unun basarisi Misir'a, Adonis'inki Suriye, Rustu'nunki, Maripul (? neydi su Musluman taslayarak son son kazanan Hintli zat?)unki Hindistan'a, Neruda'ninki Peru'ya yazilmadiki. Hatta Neruda'ninki Ispanya'ya yazildi dense daha uygun olabilir; hatirladigim kadar ile copgunlukla siirle Ispanyol ayaklanmasi sirasinda Ispanya'da gecen Franco zulmu donemi uzerine idi.

Artik Pamuk'un bu odulu almasinda politik kriterler kullanildigi uzerinde konsensus var. Dun baktigim her yabanci yayin ayni yazinin yarisini Ermeni soykirimi ve Fransa'daki yasa tasarisina ayirmis. Icinde edebiyatla ilgili birkac cumle var onla rarasinda dahi bazi celiskiler var. Ornegin birinde Akadami baskani "Dogu ile Bati ile baglari sayuesinde cagdas romanin koklerini guclendirdi" demis ama ayni yazi da aslinda Pamuk'un bahsedilen "Dogu" yu fazla taniyabilecek bir gecmisinin olmadigini yaziyor. Bir zengin aileden oldugu, Anadolu kulturune yabanci oldugu vb bilgiler de bvar ayni yazida. Bu doguyu Bati'ya yada tersini yapma sentez vb icin hangi dnanimi kullanmis merak ediyorum. Herhalde bir iki romanini okumak vacip oldu. Kardesim "benim adim kirmizi" yi tavsiye ediyordu birkac yildir.

Kisacasi iyi bir romanci oldugu anlasiliyor ama iyi romanciligin Nobel icn yeterli olmadigini yillar once kesfetmis akilli bir girisimci, stratejisttir ayni zamanda. Ancak bu gun "artik Turkiye icin iyi seyler soylemenin riskinin azaldigini" hissetmistir medar-i iftiharimiz. Daha karli bir is kariyeri diliyorum kendisine.

Pnu elestirenlerin cogunun sebebi benim ile ayni degil. Benim tek problemim entellektuel omurga yoksunlugu. Ilkelerinin menfaatleri tarafindan sekillendirilmis olmasi. Boyle biri iyi bir yazar olabilir, iyi bir :man of letters" ta olabilir ama benim icin iyi bir "edebiyatci" olamaz.


Buna bir edebi tekit denilebilir ama literary critique denilemez. Cunki bizim "edebiyat"imizin frenkce karsiligi "literature" degildir!

dreamsact dedi ki...

bekir abi'ye;
“Kendisinin, romanı bizim, Batılıların elinden aldığı ve bizim şimdiye kadar gördüğümüz romandan tamamen başka bir şeye dönüştürdüğü söylenebilir.” Nobel Akademisi'nin resmi açıklaması.. "Cunki bizim "edebiyat"imizin frenkce karsiligi "literature" degildir! sözüne istinaden.. :)
lakin benim sevinmemin nedeni bu değil. ben severim orhan pamuk'u. hem yazar ve romancı olarak hem insan olarak..
peri hanım; şu "biz"e ben de katılabilir miyim, merak etmeyin orhan pamuk sevincini paylaşır giderim, fazla kalmam.. :) bora bey'e selamlar..

Adsız dedi ki...

Halit Bey,

Ben ifadeyi sadece elestirimin cercevesini cizmek icin kullanmis idim, Pamuk'un romaninin cercevesini degil. Madem konuyu actiniz, en guvnilir haber kaynagim olan "Bier Muzevi..." da okuduguma gore Nobel Aga "Engdahl Pamuk’un Doğu ve Batı’daki bağları sayesinde çağdaş romanın kok salmasına yardımcı olduğunu da ilave etmiş". Netcez sincik?

Neyse. Atalarimiz bosa dememis "renkler ve Nobel kazanan yazarlar tartisilmaz" diye. Pamuk'u seviginiz icin kendinizi fazla suclu hissetmein, benm bircok arkadasim da pamuksever; en az iki kardes dahil; ayriyetten ninem de basini orterdi ama onnarinki gibi diil tabii! :)

ece arar dedi ki...

bu ülkeden kaç "kara kitap" çıkmıştır, çıkabilir, çıkacaktır, buna bakmak lazım. sonuna kadar sevinmeyi sürdüreceğim. bunun adı ister "edebi duygusallık" olsun, ister "ebedi duygusallık"...

dreamsact dedi ki...

bekir abi;
emin olun zerre suçluluk hissetmiyorum. o ortalığı ayağa kaldıran sözleri söylediğinde de zerrece hissetmedim.. :) suçluluk hissetmediğim gibi "..... rağmen" seviyorum durumu da yok bende.. ve dahası ninem değil annem de başını örter ve onlarınki gibi.. :)

he bir de çağdai romanın kök salmasından da şikayetçi değilim..

sevgiler..

endiseliperi dedi ki...

Teşekkür ederim arkadaşlar. Kendimizi küçük bir gizli örgütün yandaşları gibi hissettim:)

endiseliperi dedi ki...

Bekir Bey hoşgeldiniz,
Bugün Radikal'in Cumartesi ekinde, Ayça Şen'in inanılmaz keyifli bir yazısı var. Çocuğu Memo ile yaşadığı bir kedi macerası. Ayça Şen çok matrak bir hanımdır. Bugün internet ortamına taşınmamış yazı ama bir-kaç gün içinde Radikal'in sitesinden bulup okuyabilirsiniz.

Demek bizim damat adayları kısırlaştırılacak? Hay Allah, Tina Hanım için aşksız bir izdivaç görünüyor demek ki:)

Orhan Pamuk konusunda, Halid Bey'e başından sonuna katılıyorum Bekir Bey. Lütfen okuyun kitaplarını, derim ben. Çok iyi bir yazar çünkü gerçekten.

Hoşçakalın.

Adsız dedi ki...

Merhaba. Ben mrfood :) Blogcu'daydım bir aralar. Orhan PAMUK'un nobel alıp almaması değil de önemli olan, Nobel'in veriliş kriterlerinin ne olduğudur. ( Bu arada kriterlerin ne olduğu hakkında zerre fikrim yok )Ben de sevindim elbette. Umarım siyasi değil de edebi kriterler çerçevesinde verilmiştir. Tekrar belirteyim; Nobel'in kriterleri ile ilgili zerre fikrim yok, yalnızca Orhan PAMUK'u düşüncelerinden ötürü yargılamamak gerektiğini düşünen üç-beş Türk'den birisiyim. Yeni adresimde blog tutuyorum artık ben de. http://mrfood.blognot.gen.tr. Beklerim.

Sevgiyle..

Adsız dedi ki...

Tesekkurler Peri Hanim, Ayca Sen'i ilk firsatta okuyacagim,

Halit Bey ve Peri Hanim,

Saniyorum farkli seylerden bahsediyoruz. "Pamuk tuccainin" Romancligina birse demedimki; saygi duydugum kimsele de seviyor dedim. Ayni konuda ban zar Rus Yahuisi Israel Shamir "pasternak';i hatirlatip rejim karsiti olmasina ragmen sevilip okundugunu" solediginde "amenaa" dedim. Kucuk bir detay Pasternak "belki ulkeme donmem" diye Nobel'i reddetmisti. Pamukun vijdan iyi hesap yapiyor. Ve cok iyi PR, spin-control vb danismanlari var. Ha alakasiz bir haber dun A. Dilipak 301.den (?) savcinin "suc olusmadi" mutealasina ramen 1 yil kusur hukuim giymis. Bombayi ben patlatayim dedim, dnya medyasi susmeden! Bu konuda fikirlerimi merak eden olursa Peri Hanim'in musadesi il blogmda bir degil iki yazinin bulunduigunu soyleyebilirmiyim? (tamam sadece birini soylemis olayim rekalmciya tere satiyor olmamak babindan :))
Neyse simdi bizler birlestiren mevzulara gecelim. Akrabalik gibi. Tina ile Kismet'in platonik aski? Fena fikir degil, Kismety'te simd "seni uzaktan sevmek asklain en gzeli" ni miyavliyor :)

Hepimizden hepinize sevgiler

endiseliperi dedi ki...

Sevgili Mr.Food, eski dostum, nasılsın? Gelmene çok sevimdim. Ben de sana gelirim, kurabiye de getiririm:))

Sevgiler

Adsız dedi ki...

Vecihe hanim, sormussunuz ki:

Sevgili peri siz ben türküm diyebiliyor musunuz?Yoksa sizde sadece türk kimliğim var diyenlerden misiniz?

Bu nasil bir imadir, ne demektir, nicin sorulmasi icab eder? Peri hanim ister cevap verir ister cevap vermez, ben soyleyeyim kendim icin evet ben 'Turk'um diyorum. Boyle laflar edip sorular sormanin marifet olduguna inanildigi acik da bu laflarin insanlari kendi memleketlerinde ve kendi milletleri icinde rahatsiz etmekten baska neye yaradigi ortada degil. Yok birlik ve beraberlik, yok tek yumruk nutku atacak degilim ama sabahtan aksama kadar 'dusman' ve 'oteki' yaftasi yapistirilacak adam aranan bir memlekette saglikli kalmanin zor olacagi da herhalde ortada. Bu bunaltici havaya nasil girdigimizin bir suru aciklamasi olabilir tabii. O aciklamalarla ilgili degilim simdi. Bu havaya girmemizin niye lazim oldugunu bunda gonullu oyuncu olanlarin en azindan kendilerine ve mumkunse digerlerine aciklayabiliyor olmalari lazim diye dusunuyorum. Kimseye 'sen Turk musun?' diye birsey sormayi aklima getirmem, ama gayet duzgun bir Turkce ile Turkiye'de yasadigini ve bu millet icin kendince endiselendigini belli eden birine bunu sorana 'niye soruyorsunuz?' demeyi yanlis bulmuyorum. Niye soruyorsunuz? Bu soruyla edineceginiz bilgi ne isinize yarayacak? Tutun ki 'Turkum' demedi biri, 'sutubozuga bakin' filan mi diyeceksiniz?

Adsız dedi ki...

Bülent Bey ilginiz için çok teşekkür ederim.

Vecihe Hanım, Bülent Bey'in de belirttiği gibi ne anlayabiliyorum böyle sorular sorulmasını ne de cevaplamak içimden geliyor. Çünkü gizlediği imadan hoşlanmıyorum bu tür soruların. Samimi de bulmuyorum.

Demokrasinin yerleşmediği ülkelerde kendini gerektiği gibi ifade etmenin böyle, türlü yargılanmaları da beraberinde getireceğini bilmez değilim.

Ayrıca eğer şakalaşıyor olsaydık iki samimi arkadaş olarak size bu ülkedeki sayısı gerçekten çok az olan Türklerden olduğumu anlatır,birlikte gülerdik de. Ama böyle şeylere hiç prim vermemek gerekir. Bu tür bir bakış açısı çok, çok tehlikeli ve gereksiz.

Hoşçakalın. Tekrar teşekkür ederim Bülent Bey, yine beklerim.

Adsız dedi ki...

Teşekkür ederim. İyiyim :) Ben de beklerim. Kurabiye olmasa da olur :) Sevgiyle..

Binnur A. Ö. dedi ki...

Pamuk'un Kar haric tüm kitaplarını ben de okudum.
İnsanların Pamuk'un eserlerinden ziyade dediklerinden dolayı Nobel adlıgını söylemelerine şaşırıyorum bu yüzden.

BEn de çok sevindim.
Çünkü benim için Noble GArcia MArquez demekti.
Demek ki bizim de bir MArquez'imiz var.
Bilimiyor muyduk, bildik işte :)

Adsız dedi ki...

Binnur nihayet gelebildin. Nerelerdeydin? Her şey yolunda mı?
Evet, haklısın. Zaten olumsuz yorum yapanların hiçbiri Orhan Pamuk okumamış ya da başlayıp devam ettirememiş.

Bu memleket böyle. Haset dolu, kötücül bir şey var insanlarda. Yaw, evrensel ölçüde bir ödülle ilk kez ödüllendirilmiş senin bir kardeşin, sevin lütfen. Çetin Altan'ın dediği gibi, insanlığın edebiyat bahçesine çok önemli bir katkıda bulunmuş, Türkçe yazan bir yazarın. Bu demektir ki, önceki ve sonraki yazarlarımız da tüm dünya okuyucusunun dikkatini çekecek.

Ben tepkilere çok üzüldüm. Orhan Pamuk'a mektup yazmayı istedim onun neler hissetmiş olabileceğini düşünerek, mahcubiyetimi anlatmak istedim.

Binnur'cuğum, özlemişim seni. Kendine iyi bak, umarım her şey yolundadır.

Bıcırığı öperim. Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

Nihayet benimle ayni duygulari paylasan bir blog yazisi okudum.Herkes vatan millet sakarya derdinde.Orhan Pamuk karsiti olanlar da ya onun hic bir kitabini okumamis,ya da okuyup da bitirememis insanlar.Orhan Pamuk kitabina baslayip da bitirememek ne demek?Aklim almiyor.Benim Adim Kirmizi okudugum en guzel kitaplardan biriydi.Hele Kara Kitap...
Ozgur bir ulkede yasiyorsak herkes istedigini soyleyip yazabilir.
Dun bir film izledim.American Dreamz.Dennis Quaid inanilmazdi.Tam bir George Bush olmus.Dedim ki kendi kendime"Ya bizim ulkede kalkip Recep'le biri boyle dalga gecse,nice olur adamcagizin hali?"Iste sana ozgur ulke...Adamlar basbakanlariyla bile dalga gecebiliyorlar.Istediklerini yazabiliyorlar...
Orhan Pamuk'u anlamak ve taktir edebilmek icin daha kirk firin ekmek yemek lazim.
Siz de onu seviyorsunuz diye size cikisanlara sakin aldirmayin.Aptallarla tartismayin,sizi de aptal sanirlar.
Tebrikler Orhan Pamuk.Seninle gurur duyuyoruz.