Çarşamba, Nisan 7

yuvarlakçay'a dokunmayın!

geçen yılların birinde yaptığımız karadeniz gezisinde nefis yerler görmüştük. karadeniz inanılmaz güzel bir yer. hal böyleyken konakladığımız çoğu yerde halkın baraj nedeniyle devlete, büyük şirketlere  karşı gösterdiği direnişin sohbetlerini dinledik hep. ne tuhaf, her güzel yer, güzelliği oranında tehlike içindeydi. fırtına vadisi'nde konakladığımız pansiyonda bir akşamı, halkın oraya yapılacak baraja karşı direnişini gösteren filmi izleyerek ve pansiyon sahibiyle heyecanlı sohbetler yaparak geçirdik.

yusufeli, gördüğüm harikulade yerlerden biriydi. orada yaşamayı çok isterdim. ceviz ağaçlarının arasında saklanmış görkemli kiliseleri, nereye gitseniz yanınızda akıp duran dereleri, minik köy evleri, yamaçlarda, kendini akdeniz'de sanan zeytin ağaçları... bir gün gazete sayfasının kenarında, yusufeli'nde baraj inşaatına başlandığı kısa haberini okudum. içim sızladı gerçekten. çok öfkelendim ve çok çaresiz hissettim kendimi.

artvin'e giderken, devasa bir baraj inşaatının çevresinde dolanıyor yol. kelimenin tam anlamıyla korkunç! dehşete düşüyorsunuz. insanın doğaya yaptığı bu büyük kıyımı anlatmak için kelimeler yetersiz.


yuvarlakçay'a iki kez gittik. buz gibi suyu, çevresinde anıt ağaçları ile muhteşem bir yerdi. size iki kez de yazdım.

daha sonra yuvarlakçay'a yapılacak baraj için direniş yapan bir okurumdan mail aldım. benden yuvarlakçay'a yapılacak baraj inşaatından bahsetmemi istemiş, öyle haberim oldu ilkin. belki kamuoyunda bu konuda bir hassasiyetin gelişmesine faydası olurdu bahsetseniz, demiş. bahsettim.

meren bugün yuvarlakçay'ya yapılması planlanan barajı, bu barajın kime ne faydası olacağını yazmış. o bölgeye gidip direniş yapan halkla konuşup, onların fotoğraflarını çeken evren özesen'in linkini de vermiş. ikisini de okuyun, lütfen.

dünyada bize anlamsız gelen, elimizden hiç bir şey gelemediği için aldırışsızlığa düştüğümüz çok çirkin şeyler oluyor da, doğaya yapılan vahşeti insanın aklı almıyor. insan denen canlıyı bir yerde durdurmak lazım... bu anlamsız hırsına bir son vermek lazım.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

heyooo!

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=990334&Date=08.04.2010&CategoryID=85

endiseliperi dedi ki...

heyooo!