Pazar, Haziran 6

neşeli pazar için adolf born




bu gülen insan şunları diyecek şimdi:


born'u tanıyanlar söylüyor; o asla yalan söylemez, böbürlenmezmiş. 
ondan asla ucuz bir şaka duyulmazmış.

Size sorulsa, “en sevdiğiniz kelime nedir,” diye, ne diyeceksiniz? Doğru yanıtı söyleyeyim size derhal: Neşe! Evet, neşe!diye çığlık atmalıyız ve bundan hiç ama hiç taviz vermemeliyiz. Bugün, şu nefis yağmur sonrasında pencereden içeriye çekin başınızı, ocağa çayı koyun, çikolatalı kekiniz de varsa şahane olur ve sonra gidip kütüphanenizden Adolf Born’un Seyahat kitabını çıkarın. Ah, sizin yok mu? Ne acı. Almalısınız hemen. Böyle neşenin tarafını tuttuğunuz günler için hazırda bekleyen Adolf Born kitabınız olmalı muhakkak.

Teklifsiz, sarhoş işi ve müstehcen mizaha dayanamazmış.

Adolf Born, Çekoslavakyalı bir kitap illüstratörü, karikatürist, grafik sanatçısı. Çizgileri çok özel, nefis ama onu asıl güzel yapan dünyaya bakan güzel gözleri. İnsanları, hayvanları öyle komik çizer ki. Ama asla alay etmez, kimseyi, hiçbir canlıyı küçük düşürmez. Hayat onunla asla sıkıcı olmaz, olumlu, yürekli, zarif, komik… şahane biri bu adam ve onun baktığı yerden dünya bir karnaval yeri gibi.

çok zorlama mizahı ve ne pahasına olursa olsun güldürmeye çalışmayı da küçümsermiş.

Karnaval yeri gibi dediysem, bakın yani, hiç öyle duygularına, şakacılığa kapılıp alelusül bir şey çizmemiş. Çok, çok titiz, bilinçli, disiplinli bir çalışmanın ürünü olduğu belli değil mi sizce de çizimleri?

aykırılıktan, abartıdan ve saçmalıktan çok hoşlanır, üstü kapalı çizimleri severmiş.

Born’un illüstrasyonlarını yaptığı kitapları görebilsem, birine sahip olabilsem keşke. Brecht’in Cesaret Ana’sı mesela. Diyorlar ki, bu kitapta Born, hiç öyle Brecht hakkında yazılan siyasi yazılardan filan etkilenmeyip gayet önyargısız bir şekilde kendi imgelerini oluşturmuş. Eylemin geçtiği çevreyi hatırlatan tüyler ürpertici semboller kullanmış.

örtük bir espriyi ve zekice öneriler taşıyan komediyi tercih edermiş

Sonra, Shakespeare’in Hamlet’ini çizmiş. Ben bazı kitaplardan korkuyorum. Hamlet bunlardan biri. Hakkında öyle çok yorum, analiz, şu bu var ki, kendi okumama güvenemiyorum, tamam mı. Yani nasıl okursam okuyayım, eksik okuma olacakmış gibi. Çok sıkılıyorum bundan. Adolf Born, bildik hikayeye, bakış açısına filan sırt çevirmiş ve hem hikayenin kolay anlaşılır bir görünümünü sunmuş, ama hem de kendisi nasıl görüyorsa Hamlet’i işte öyle, yani grotesk bir arka planda Hamlet’in hayali görünümlerini resimlemiş..

born zavallı hayvanlar için,"hayvan bireylerin fiziksel ve 
ruhsal özelliklerinin insanlarla karışmak zorunda kaldıkları için 
gerilediği bilimsel bir gerçektir," demiş.

Ben bu aralar yine Salinger için ölüp bitiyorum ya, Adolf Born Gönülçelen’i de resimlemiş. Ayrıca Gogol’ün Ölü Canlar’ını ve Edgar Allen Poe’nun hikayelerini de.


born'un rüya parçaları, hayal gücü, eğlenceli bir yaratıcılık, saçmalık, 
abartı ve tuhaflıkla, ayrıca anlamsızlık ve hicivli bir alayla doludur.

Born’un mizahi çizimleri kadın erkek ilişkilerine dayalı. Kadınların hükmü altında ezilen zavallı erkekler! Bu küçük şakacıklar zamanla karanlıklaşmış ve dehşetli bir kara mizaha dönüşmüş. Kadın ve erkek bir arada… bırrr! Çok Korkunç olabilir bu gerçekten de :p Born, bu serisine Bornografi demiş gayet mizahi şekilde. 

Bence alışveriş listenize, bir adet leziz mi leziz Adolf Born Seyahat kitabı ekleyin, neşelenin... Yapı Kredi Yayınları’ndan. 

born, çeklerle türkler arasında, mizah duygusu da dahil olmak üzere, 
pek çok benzerlik gördüğünü vurgulamaktan hoşlanır.



Ah, unutmadan, size kimlerden kaçınmanız gerektiğini de söyleyeyim, işimizi sağlama alalım: mizah duygusu gelişmemiş insanlardan gücünüz yettiğince ve arkanıza asla bakmadan uzaklaşın. Kaçın!



3 yorum:

uyurdagezer dedi ki...

nasıl keşfettim endişeli peri'yi bilmem ama, her buluşmamda yeni yeni heyecanlar yaşadığımı bir ben bilirim şimdilik. uzun lafın kısası kitaplar listemde yerini aldı 'Seyahat':)

endiseliperi dedi ki...

teşekkür ederim, uyurdagezer. bence de mutlaka alın, pişman olmazsınız. hatta çocuğunuz filan varsa, birlikte çevirin sayfaları, onun da çok hoşuna gider.

sevgiler.

mavi dedi ki...

"Ah, unutmadan, size kimlerden kaçınmanız gerektiğini de söyleyeyim, işimizi sağlama alalım: mizah duygusu gelişmemiş insanlardan gücünüz yettiğince ve arkanıza asla bakmadan uzaklaşın. Kaçın!"
Çok ama çokkk doğru bir söz. Facede biraz müstehcende olsa bir paylaşım yaptım ama bayan arkadaşlarıma toplu mesajla. Aman Allah'ım hani her gece eşleriyle aynı yatakta yatıpta, ertesi gün bir araya gelince yeni genç kızlar gibi yanakları elma elma kızarırcasına konuşup, elleriyle ağızlarını saklayan o bayanlar gibi davranarak tepki verenler oldu. Aslında ettiğim cümle çok komik gelmişti bana hala da gülüyorum... Ama bu kadar tepki vermelerine de anlam veremiyorum? Ve ne yaptım biliyor musunuz bu sözünüzü duvarıma yazdım görsünler diye....