Salı, Mart 15

"neden gerçek bir sandalye, hayali bir fiilden daha iyi olmak durumundadır? "


kurmaca hakkında yazılan kitaplarda gizemli bir biçimde ortaya çıkan bu "hayat" da neyin nesidir? neden bir motifte yoktur da bir çay partisinde vardır? eğer golden bowl'da motiften canlı ve gerçek bir zevk alabiliyorsak neden bu, trollope'un papazın evinde çay içen bir hanımı tarif ederken bize verdiği histen daha az değerli olsun? şüphesiz hayatın tamamı çok rastlantısaldır ve genişletilmesi mi gerekir? neden peki kurgu, karakter, öykü ve bir romanın diğer bileşenlerinin tabi tutulduğu son sınavın hayatı taklit etme gücü vardır? neden gerçek bir sandalye, hayali bir fiilden daha iyi olmak durumundadır?  

(virgina woolf, bizim kurmacanın başarısını, "hayatı" akla getirebilmesine dayanarak değil, bize motif ve dil gibi daha biçimsel özelliklerle keyif verebilmesiyle değerlendirdiğimizi güzel bir biçimde ifade ediyor.)

kurmaca nasıl işler, james wood, s.148

2 yorum:

pelinpembesi dedi ki...

sanırım somut şeyleri insanların daha çok kavramasından..yoksa küçük bir motifte hayatı görmek herkesin harcı değil gibi..

endiseliperi dedi ki...

sevgili buket, nasılsın? bahar şehre daha geç gelir ya, siz şanslısınız, bahçenizde ağaçlar çiçek açtı mı? kızın ilk dondurmayı ne zaman isteyecek acaba?

pizza çok güzel olmuştu. arçil çok, çok beğendi. bir küçük tepsi kaldı, ben şimdi ısıtıp kahvaltıda yiyorum. zaten bu beyaz peynir, domates, biber ve zeytinliydi. tam kahvaltılık.

sevgiler, kızına öpücükler.