Cumartesi, Temmuz 1

Kitap Listesi
Radikal Kitap Eki'nden


Geç kaldım size haber vermekte, işte akşam oldu. Radikal’in bugünkü Kitap eki harikaydı; almadıysanız hadi koşun alın, diyecektim. Ben de işe gidip dönerken otobüste okuyabildim. Arçil’le markette buluştuk, hızlı bir alışveriş yaptık. Ben 5 seferdir Carte D’or’un çikolata Karnavalı'nı alınca ve bugün telefonda, anne öğğgh geldi ya, başka bir çeşit alsana, dediğinde, ne yani ANTEPFISTIKLI (öğğğhh) mı alayım!? dediğimde, bir süre susup, buluşalım, dedi de ondan birlikte alışveriş yaptık. Otobüsten indiğimde, siyahlar giymiş bir çocuk ok gibi fırlıyordu, duran arabaların önünden. Yüreğim pır pır, taa uzaktan baktım ve beni görünce yüzünün aldığı sevinçli değişimi izledim. Resmi bir şekilde öpüştük. Sokakta sululuk yapamıyorum ona. Radikal bir değişiklik yaparak Vienetta aldık. Israrım üzerine tuzlu fıstık aldık. Arçil nedense hiç hoşlanmaz kuruyemişten. Benim içinse tuzlu fıstık yoksa bir evde, o evde keyif filan da yapılamaz. Çamlıca gazozumuzu buz gibi seviyoruz. Evet, ben kendi adıma çok zararlı besleniyorum bugünlerde. Sabahları da kahvaltı yapmayı bıraktım. Kahve içiyorum. Meyveyi az yiyorum. Kırmızı et yiyorum. Sporu da bıraktım. Ayrıca itiraf ediyorum, ketçapa da bayılıyorum. Yeşil çay da içmiyorum. Kurabiyeyi filan da karşı pastaneden alıyorum. Kim bilir içine ne kadar yağ koyuyorlardır. Beslenmedeki bu dekadans döneme son vereceğim, hayatım tekrar düzene girince. Bakmayın böyle dediğime, hayatım ev adresi ve iş adresi arasında geçiyor; kafamda çılgın bir karmaşa ile ben yine çoook düşünceli olsam da.

Arçil Discovery Channel’da, Mhyt Buster adında matrak bir bilim dizisi var onu izliyor. Filmlerdeki klişeleşmiş bazı aksiyon sahnelerinin ne kadar gerçek olduğunu deneylerle ispatlamaya çalışıyor bazı tuhaf tipli çatlak bilim adamları. Bunun için karı koca olan Buster ve Suzan ile kızları Suzie’yi (bir de oğulları var ama sadece bir programda sahne aldı, onu hatırlamıyoruz.) kullanıyorlar. Bu bir robot ailesi. Onlara isimleri ile hitap ediyorlar ve çok şükür deneyden sonra itina ile tamir ediyorlar. Robin Hood filminde, hızla giden o ok gerçekten ikiye ayrılabilir mi? (ayrılıyormuş), bunun için ok atan robot yaptılar önce... otomobildeki o kafası sallanan oyuncaklar var ya, hangi hızla gidilirse onların kafası kopabilir?.... Suyun içinde kaç metreye kadar dalmalıyız ki, peşimizdeki adamların bize sıktığı kurşunlar bizi öldüremesin? (2 metre)... bu ve bunun gibi bilimsel deneyler gösteriyor ki, Hollywood’un çoğu aksiyonu sahte.

Mola.
(Shrek'i 3. kez izliyoruz ve bayılıyoruz. Arçil basketbol oynarken ben sabah için kahvaltılık pide hamuru yoğurdum. )

Herneyse almadıysanız bile ben size Radikal’in Kitap ekine dayanarak alınması gereken kitap listemi takdim ediyorum daha da geç olmadan.

1- Gizli Ajan- Joseph Conrad, İmge Kitabevi
Conrad’ın karakter yaratma yeteneği bu kitapta da belirgin görünüyor. Tam anlamıyla bir siyasi roman klasiği. Hitchcock, “Sabotaj”filmini bu kitaptan esinlenerek çekmiş. Şu 11 Eylül felaketinin anlamsız nedenlerini anlamamıza yardımcı olacak siyasi gerçekleri Conrad, 1907 yılında kaleme almış. Conrad çok ama çok iyi bir yazar.
2- Fatih Özgüven, Bir Şey Oldu, Metis Yayınları
3- Ursula K. Leguin, Marifetler, Metis Yayınları
4- Sei Şonagon, Yastıkname, Metis Yayınları
5- Deniz Gürsoy, Deniz Tutkunlarına Tekne Sofraları, Oğlak Yayınları

6- Lewis Carroll, Alice Harikalar Diyarında, Türkiye İş Bankası Yayınları (orijinal çizimleriyle!!!!)
7- Michael Gruber, Cadının Oğlu, Galata Kitapları

8- Kurt Vonnegut, Ülkesi Olmayan Adam (Hiçbir kitabı kalmamış bende. Hepsini tekrar isterim.)
9- Victor I. Stoichita, Gölgenin Kısa Tarihi, Dost Kitapevi (Resim sanatındaki gölgenin yolculuğunu anlatıyor.)
10- Giovanni Scognamillo, Canavarlar, Yaratıklar, Manyaklar, +1 Kitap Yayınları


Cem Akaş’ın Joyce yazısı güzeldi. Akaş güzel yazdığı için değil, James Joyce’dan alıntı yapmayı vs engelleyen Joyce’un torunundan yola çıkarak, bir sanatçının özel yaşamının korumacılığı onun yeni kuşaklar tarafından tanınmasını engelleyecek kadar bencilce kullanımına karşılık Joyce Araştırmacısı Shloss’un verdiği mücadeleyi de anlatıyordu.

Dergide Zadie Smith’in fotoğrafı vardı. Ne kadar güzel bir kadın.

Necmiye Alpay’ın köşesi, İngilizce’den dilimize yerleşen bazı sözcüklerin açıklanması ile çok faydalıydı.

Saramago’nun son kitabı, İsa’ya Göre İncil, Merkez Kitapları’ndan yayınlanmış. Saramago’dan alternatif bir İncil okuması için.

Patrick Radden Kefe, Echelon- Dünyayı Dinleyen İstihbarat Örgütleri kitabıyla, Echelon sistemini inceliyor. Rivayet olunur ki, Echelon sitemi dünyadaki tüm uydu, mikrodalga, cep telefonu ve fiberoptik haberleşme trafiğini izliyor ve Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın bilgisayar sistemine gönderiyor. Bu sistem en ileri ses tanıma ve optik karakter tanıma programlarıyla donatılmış durumda. Gerçi, muazzam harcamalarla ayakta tutulmaya çalışan sistemin, ülkesini savunan mazlum Iraklılar'ın karşısında pes ettiği ifade ediliyor. Yani sistem aslında verimsiz. Peki neden sürdürülüyor, öyleyse? Kitabı okumak gerek anlaşılan.

Polisiye, casus filmlerine bayılırım ama korku edebiyatını sevmem. Sinemasını da sevmem. Stephen King’i severim ama kitaplarını okumam. Artık yeter, kendimi tekrarlamak istemiyorum diyen King, son romanında cep telefonu ile öldürüyor. Açmayın o telefonu!!!:)))
Cep- Stephen King, Çev. Canan Kim, Altın Kitapları

Bedri Rahmi’nin Dol Kara Bakır’ı yeniden basılmış.

İpek Çalışlar, Latife Hanım kitabı ile Latife Hanım’ın aynasından Atatürk’e bakmış. Bu kadar sansürle ne kadar doğru yazılmıştır bilemem. Ama Latife Hanım’ın itibarının iadesi sağlanırsa böyle böyle, hoş olur.

Rembrant’ın hayatını anlatan bir kitap da çevrilmiş. Çocuğunun bakıcısı ile ilişkisi varken sonra hizmetçisi ile ilişki yaşayıp bu duruşuyla egemen değerlere karşı duruş görürüz. Böğğğ!!!

Son olarak Ernest Mandel’in “yeni polisiye” akımının tartışmasız en önemli ismi olarak nitelendirdiği, Keskin Nişancı ile tanınan Jean- Patrick Manchette’nin Türkçe’ye çevrilen iki kitabı var: ‘N’ Gustro Vakası ve ‘ Mavi Kanlı Prenses’. Yargılarına güvendiğim, A. Ömer Türkeş övgüyle söz ediyor. Listeye eklenmeli bu kitaplar da.

Kitap almayı düşünüyorsanız, bu liste yardımcı olur umarım. Ama ben size tatil için başka başka kitaplar da önereceğim.

Vienetta’nın limonlusu vardı eskiden. Artık üretilmiyor mu acaba? Çikolatalısı da çok güzel.

Hoşçakalın.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Şerefyab oldum efendim! Kestirme yol buldum benim oradan yazlık sitenize.